Mnohí záhradkári robia chybu keď sa snažia zbaviť organického odpadu spálením alebo ho nechajú odviezť ako komunálny odpad. Výhodnejšou a oveľa priateľskejšou možnosťou voči prírode je využitie organického materiálu na výrobu kompostu. Vzniknuté zvyšky môžeme zbierať počas celej vegetácie. Môže ním byť pokosená tráva, odpílené kusy dreva a konárov, zvyšky pozbieranej úrody, stopky rastlín, exkrementy domácich miláčikov atď. Z tohto všetkého môžeme v relatívne krátkom čase vyrobiť kvalitný kompost s vysokým obsahom humusu.
Za optimálnych podmienok je doba kompostovania 1 – 2 roky.
•Materiály pre tento účel vždy zhŕňame do tvaru stohu. Kompost je výhodné uložiť na také miesto v záhrade kde je polotieň, prudké slnko v lete by ho mohlo vysušiť. Ak už nemáte inú možnosť tak kompost v letných horúčavách polievajte aby nepreschol.
•Pre kompost nie je potrebné kopať jamu, stačí ho umiestniť priamo na zem aby mali doň dážďovky pohodlný prístup.
•Pre lepší rozklad jednotlivých zložiek urobte v stohu vrstvy. Na spodok dajte hrubšie popílené konáriky, potom tenšie, na to lístie a napríklad pokosenú trávu. Stoh bude vzdušnejší a hrubší materiál sa stihne pomaly rozložiť na spodku kopy.
•Burinu, ktorej semená by mohli v záhrade vzklíčiť umiestňujte vždy do prostriedku kompostu. Na tomto mieste je najvyššia teplota, ktorá zabezpečí ich lepší rozklad.
•Vo vrstvách 20 – 30 cm nasypte trošku umelého hnojiva (N), prípadne pridajte aktivátor kompostu. V prípade kyslej reakcie pôdy pridajte trochu vápna. Vytvorí sa tak rovnováha v pôdnej reakcii.
•Kompostovú prímes môžeme vyrobiť aj z buriny alebo liečivých rastlín. Napríklad do vedra uložíme vňate zo žihľavy, púpavy, myšieho chvosta, harmančeka, skorocelu a podbeľu, zalejeme vodou a necháme prikryté kvasiť 3 dni. Potom ku zmesi pridáme roztok z medu a vody (1:3), ktorý sme predtým nechali kvasiť 14 dní. Celú zmes pridáme ku kompostu.
•Dozretý kompost rozhodíme pred jesenným rýľovaním po záhrade a zapracujeme ho do zeme. Na 1 meter štvorcový použijeme cca 4 – 5 kg kompostu priemernej kvality.