Na svete existuje niekoľko tisíc druhov byliniek. Nie všetky je možné pestovať v našich klimatických podmienkach, ale mnoho z tých, ktoré sa u nás pestovať dajú, môžeme využiť nielen v gastronómii.
Medzi najpoužívanejšie patrí bazalka, rozmarín, tymian, pažítka, petržlenová vňať, či majorán. V slovenskej kuchyni predstavujú nezastupiteľný zoznam ochucovadiel. V prípade bazalky, rozmarínu i tymianu vieme pestovať rôzne druhy, ktoré môžu mať jemne odlišnú arómu. Zvyčajne nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Postačí malý kvetináč s priemerom okolo 20 cm a priepustný záhradný substrát. Pri niektorých druhoch je nevýhodou, že sa pestujú ako jednoročné rastlinky, napríklad bazalka. Preto by sa každý rok mala vysadiť nová odroda.
Mimo kuchyne si bazalka pravá poradí pri problémoch s trávením, potláča plynatosť a dezinfikuje močové cesty. Rozmarín prospieva k lepšej cirkulácii krvného obehu, za čo sa mu poďakujú ľudia so studenými končatinami. Rozmarín zvyšuje nízky tlak, podporuje otehotnenie a dáva sa aj ako odpudzovač molí do skrine. Petržlen naopak krvný tlak znižuje, čerstvý list má dezinfekčné účinky a pomáha zmierniť opuch po uštipnutí hmyzom.
Trhali vám zub? Máte problémy s ďasnami? Vysoko účinný je repík, ktorý urýchľuje hojenie rany v ústach. Materina dúška pomáha pri menštruačných bolestiach, rovnako však pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu proti infekčným chorobám – chrípke, nachladnutí, ale i bronchitíde či astme.
Obľúbený je aj medvedí cesnak, ktorý sa v kuchyniach používa prevažne na prípravu pesta. Dokáže však viac, než len ochutiť jedlo. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak, zvyšuje chuť do jedla a znižuje hladinu cukru v krvi. Celkovo posilňuje náš imunitný systém.
Ste mamička a dojčíte? Na podporu tvorby mlieka sa používa senovka grécka, fenikel či benedikt lekársky.
Využitie byliniek je naozaj rôzne a skúsenosti ľudí potvrdzujú ich účinnosť. Máte skúsenosti aj vy?